Djembe on mitä suurimmassa määrin yhteisöllinen soitin jo alkuperältään. Rytmit koostuvat tavallisesti 2-4 osarytmistä, joita soitetaan yhteen. Ryhmässä soittaminen koostuu kuuntelemisesta, vuorovaikutuksesta ja yhteisestä tarkkaavaisesta läsnäolosta rytmisissä tehtävissä. Se lisää ryhmän yhteistyötä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Ja koska soittaminen on useimmiten hauskaa, lisääntyy myös yhdessä koettu ilo!
Olen soittanut länsiafrikkalaisia djembe-rumpuja noin 20 vuotta ja pitänyt erilaisia rumputunteja, -työpajoja ja -kursseja noin 15 vuoden ajan, välillä enemmän, välillä vähemmän. Osallistujat ovat olleet lapsia, nuoria ja kaikenikäisiä aikuisia. Suurin osa heistä on ollut ensikertalaisia ja osa sellaisia jotka eivät ole harrastaneet musiikkia, ja saattaneet pitää itseään jopa epämusikaalisina.
Djemben soittotekniikka on suhteellisen yksinkertainen. Soittamisessa ei vaadita haastavan hienomotoriikan hallintaa eikä nuottien lukemista. Rummusta on helppo saada ääniä ja sitä soitetaan pitkälti mallista: kun katsoo ohjaajan käsiä ja matkii niitä, oppii soittamaan. Djembessä on vahva ääni ja soittaminen on useimmiten voimakas elämys.
Ryhmässä voidaan myös improvisoida ja leikkiä rytmeillä, varsinkin jos soittaminen uhkaa mennä vakavaksi suorittamiseksi. Tärkeää on hyväksyvä ja psykologisesti turvallinen ilmapiiri joka kannustaa kokeilemista ja itseilmaisua, eikä takerru virheisiin.
Yhdessä soittaminen katkaisee arjen ajatukset. Soittaessa ollaan läsnä nykyhetkessä (ihan siitäkin syystä, että jos ajatukset alkavat harhailla, putoaa aika suurella todennäköisyydellä rytmistä ). Rumpuryhmä on hyvä tapa rentoutua ja irtautua arjesta.
Rumpuryhmien vaikutuksia on tutkittu useissa tutkimuksissa (lähteitä löytyy tämän tekstin lopusta), ja niillä on todettu olevan mm. masennusta ja ahdistuneisuutta lievittäviä sekä sosiaalista resilienssiä ja hyvinvointia lisääviä vaikutuksia. Ryhmässä soittaminen kehittää mm. keskittymis- ja kuuntelemiskykyä ja rohkaisee vuorovaikutukseen sekä itseilmaisuun.
Kenelle rummutus sitten sopii? Lyhyesti sanottuna kaikille kiinnostuneille harrastustoimintana, kaikille niille jotka haluavat lisätä ryhmänsä yhdessä toimimista ja yhteenkuuluvuutta, tyky- ja tyhy-toimintaan ja tietenkin myös tavoitteelliseen terapeuttiseen toimintaan, jossa rumpuryhmä kokoontuu viikoittain 8-10 kertaa.
Toimin Keuruun seudulla. Yhdistän rumpuryhmiin usein läsnäolotaitoja ja kehoyhteyttä kehittäviä harjoituksia. Tunnit aloitetaan kehoa liikkein lämmittelemällä, siitä siirrytään soittotekniikkaharjoituksiin ja jatketaan rytmien maailmaan. Eteneminen tapahtuu aina ryhmän ja soittajien osaamistason ehdoilla. Tunneillani on täysin ok myös vain kuunnella tai vaikkapa tanssia jos soittaminen ei sillä hetkellä kiinnosta. Päätän tunnit kokemusten jakamiseen ja lyhyeen rentoutukseen. Käytössäni on 10-13 djembeä, mikä määrittää ryhmän maksimikoon.
Haluatko rytmikokemuksen ryhmällesi tai oletko kiinnostunut tulemaan djembetunneille? Myös yksityistunteja on saatavilla tilauksesta. Ota yhteyttä tämän sivun alaosasta löytyvällä lomakkeella lähetä sähköpostia osoitteeseen info(at)kuunnellen.fi
Lähteet mm.
Fancourt et al., 2016. Effects of group drumming interventions on anxiety, depression, social resilience and inflammatory immune response among mental health service users.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4790847/
Perkins et al. 2016. Making music for mental health: how group drumming mediates recovery. https://link.springer.com/article/10.1186/s13612-016-0048-0
Tsao et al. 2011. The impact of group drumming on social-emotional behavior in low-income children
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2011/250708/
https://link.springer.com/article/10.1186/s13612-016-0048-0