Taideterapia yksilöasiakkaille ja ryhmille

 Taideterapiassa luova itseilmaisu yhdistyy kehoyhteyttä vaalivaan terapiaprosessiin. Taideterapia auttaa elämäntilanteen ja tunteiden jäsentämisessä ja aktivoi luontaista itseilmaisua.

 

Taiteen tekemisessä ja sen terapeuttisessa vaikutuksessa on olennaista tekemisen prosessi. Taiteellista osaamista tai lahjakkuutta ei tarvita, kiinnostus ilmaista itseä luovin keinoin riittää. Valmiita taidetöitä ei arvioida taiteellisten kriteerien mukaan, eikä terapeutti tulkitse tai analysoi niiden sisältöä asiakkaalle. Kuvien äärellä käydään avoimiin kysymyksiin perustuvaa keskustelua niiden herättämistä tunteista ja ajatuksista. Asiakas nähdään oman elämänsä, ja myös omien taidetöidensä parhaana asiantuntijana, jonka itse kuvistaan ja työskentelyn prosessista tekemät havainnot ja löytämät merkityssisällöt ovat tärkeintä. 

Viitekehykseni humanistis-eksistentiaalinen taideterapia painottuu hyväksyvään läsnäoloon nykyhetkessä, sekä itseilmaisun ja voimavarojen löytymiseen. Olen saanut lisäkoulutusta ekspressiivisen taideterapian traumainformoidusta ja sensomotorisesta työskentelymallista, jossa painottuu kehoyhteyden kautta rakentuva itsesäätely. Käytän taideterapiassa kehotietoisuutta ja läsnäoloa lisääviä harjoituksia, strukturoitua  bilateraalista stimulaatiota, eli molemmin käsin työskentelyä, ja asiakaslähtöisesti ja joustavasti erilaisia luovan ilmaisun muotoja: kuvallista, liikkeellistä, musiikin ja luovan kirjoittamisen kautta tapahtuvaa ilmaisua sen mukaan minkä ilmaisumuodon asiakas kokee itselleen parhaaksi.

 

Taiteellinen työskentely edesauttaa toimijuuden, luovan ongelmanratkaisukyvyn ja valintojen tekemisen kehittymistä. Taiteellinen ilmaisu auttaa myös sellaisten asioiden näkyväksi tulemisessa, joille ei löydy sanoja.

 

Kanssani voi työstää ja harjoitella asioita (esim. rajojen asettaminen, näkyväksi tuleminen, jännityksen kanssa toimiminen) myös kehollisen tiedostamisen ja kehotyöskentelyn keinoin. 

 

Pidän tärkeänä sitä, että terapiassa oivallettuja asioita viedään pikku hiljaa arkielämään, siksi annan mielelläni kotitehtäviä jotka liittyvät terapiassa toimiviksi todettuihin harjoituksiin ja tarvittaessa vireystilan säätelyyn. Näistä sovimme aina yhdessä.

Taideterapia voidaan järjestää etäyhteydellä mistä tahansa, ja kasvokkain se järjestyy Keuruun seudulla.

 

 

Taideterapian kesto

 

Taideterapian kestosta sovitaan ennen prosessin aloittamista, tutustumis / arviointikertojen yhteydessä. Samalla terapialle asetetaan tavoitteet. Taideterapia voi olla tilanteesta riippuen voimavarasuuntautunutta, jolloin muutamakin kerta voi auttaa eteenpäin, tai voimme sopia pitemmästä, 10-20 kertaa kestävästä prosessista.

 

Kenelle taideterapia sopii ja milloin se ei sovi?

 

Taideterapiaan voi periaatteessa hakeutua kuka tahansa joka kokee kiinnostusta luovaa itseilmaisua kohtaan ja haluaa tukea elämänsä haastavien asioiden kanssa. Otan asiakkaaksi pääasiassa lievistä mielenterveyden ongelmista kärsiviä henkilöitä. 

 

Taideterapia ei sovi, jos henkilöllä on häiriö joka vaikuttaa todellisuudentajuun (esim. psykoottiset häiriöt). 

Käsittelemättömät isommat traumat, joihin liittyy esim. takaumia ja vireys- sekä tunnetilojen voimakasta vaihtelua on paras hoitaa traumapsykoterapiassa. Vakavat addiktiot ja mielenterveyden häiriöt on hoidettava näihin häiriöihin erikoistuneiden ammattilaisten kanssa.

 

 

Yksilöterapia


Yksilöterapiakerta kestää 60-75 minuuttia. Sovimme taideterapiakertojen määrän ja tapaamisten aikataulun terapiasopimuksessa, joka tehdään 1-3 tutustumis / arviointikerran yhteydessä. Mikäli asiakas on alaikäinen, terapiasopimus laaditaan huoltajan kanssa. Tutustumiskerrat 40 €. Muut taideterapiakerrat 65 €. (alv 0 %)

Jos olet kiinnostunut tulemaan taideterapiaan, täytä tämä lomake, olen sinuun yhteydessä pian! Mikäli et halua antaa tietojasi lomakkeen kautta, voit sopia kanssani soittoajan lähettämällä sähköpostia osoitteeseen info(at)kuunnellen.fi. 

 

Taideterapeuttinen ryhmänohjaus


Järjestän tilauksesta ryhmille taideterapeuttisia työpajoja sekä voimauttavan taideilmaisun työpajoja, joissa käytämme taideterapiasta johdettuja harjoituksia luovuuden ja itseilmaisun herättelyyn. Työpajat sopivat esimerkiksi työhyvinvointi- ja virkistystoiminnan osaksi tai kenelle tahansa aiheesta kiinnostuneelle. Luovan ilmaisun työpajan voi järjestää myös etäyhteydellä, jos osallistujat hankkivat taidemateriaalit itse. Lue lisää täältä!